Er det så lurt å spise lever?

Innholdsfortegnelse

(OBS: DETTE INNLEGGET ER TILGJENGELIG SOM EN FORELESNING PÅ YOUTUBE. KLIKK HER FOR Å SE)

De siste 5 årene har det dukket opp en trend i helseverdenen om å spise visse organer av dyr, og spesielt lever.

Både okselever og torskelever virker å være sett på som det sunneste du kan få i deg.

Det er jo dette forfedrene våre gjorde?

Jeg var selv revet med i denne trenden, og heiv i meg RÅ okselever flere ganger i uka i en periode (yikes!)

Men etter å ha satt meg mer inn i forståelsen av leveren vår sin rolle i kroppen, i tillegg til forskningen knyttet til vitamin A, så har jeg endret min mening…

Leveren ER kroppens hovedfiltreringssystem, som står for å filtrere ut giftstoffer kroppen vår kommer i kontakt med.

Når leveren vår blir overbyrdet, fordi det enten er for mange giftstoffer tilstede, eller fordi den ikke har ressursene (næringsstoffene) til å håndtere dem, da har den et lite triks den kan utføre for å hindre at disse giftstoffene bryter gjennom filteret, og havner i blodet.

Den kan binde giftstoffer til fett, og lagre dem på seg selv.

Leveren fungerer derfor også som en lagerplass for GIFTSTOFFER.

Over tid vil det med andre ord akkumulere giftstoffer i leveren.

I det miljøet vi befinner oss i idag, hvor giftstoffene er i lufta vi puster inn, jordsmonnet vi spiser mat fra og regnvannet som renner ned på oss, betyr det at disse giftstoffene vil akkumulere i dyrene.

Dette inkluderer tungmetaller (bly, kvikksølv, aluminium, arsen) , “forever” kjemikalier som PFAS og POP’s, jern, kobber og vitamin A. 

Når vi derfor SPISER lever, får vi kanskje i oss mange næringsstoffer, men vi vil også få i oss store mengder giftstoffer som er skadelige for leveren vår.

Det er dette jeg skal prøve å bevise i denne artikkelen, ved å se på en rekke tilfeller hvor folk har blitt alvorlig syke av å spise lever, i tillegg til å se på hvordan giftstoffer ender opp med å akkumulere i leveren.

Jeg vil først starte med risikoen for å utvikle vitamin A toksisitet, ved å spise lever.

Hypervitaminose A

(Hyper = over. Hypervitaminose = Overdose av et vitamin)

Det er først viktig å understreke at hypervitaminose A, er noe ALLE innenfor både moderne medisin og alternativ medisin er enige om EKSISTERER.

Det vil si at vitamin A i store mengder ER veldig skadelig, og som vi snart skal se; potensielt dødelig.

Den øvrige tolerable grensen, er heller ikke så høy som man kanskje skulle tro.

I Norge er den “Tolerable øvre grense” for alder:

  • 1-3 år: 800 mikrogram per dag
  • 4-6 år: 1100 mikrogram per dag
  • 7-10 år: 1500 mikrogram per dag.
  • Ungdom og voksne: 3000 mikrogram per dag.

Det vil si at hvis du overskrider denne grensen, begynner du å bevege deg inn i toksisitet.

Når jeg da forteller deg at du får ca 3000 mikrogram vitamin A i 100 g leverpostei, eller 5000 mcg i 100 g storfelever, blir det kanskje tydelig hvordan det å spise for mye lever, vil kunne føre til problemer.

Legg til egg, melkeprodukter og en haug med fargerike frukt og grønnsaker (som inneholder betakaroten, en type vitamin A), så har du en god oppskrift på sakte akkumulering over tid.

Det er også viktig å si litt om “akutt hypervitaminose A” og “kronisk hypervitaminose A”.

Når vi snakker om den akutte versjonen, vil det si at man får i seg en stor mengde vitamin A på kort tid, som skaper sykdomssymptomer.

Kronisk vitamin A er versjonen hvor kroppen lagrer vitamin A jevnt og trutt over lang tid, som etter 5-10-20-40 år ender opp med å føre til sykdomsymptomer.

Jeg har skrevet et langt om hvordan vitamin A er giftig for kroppen vår i dette innlegget, så jeg skal ikke gå gjennom så mye mer her.

Da kan vi starte å se på et par tilfeller hvor folk har blitt alvorlig syke etter å ha spist lever.

Det mest kjente eksempelet er når polfarere har blitt nødt til å spise leveren til visse arktiske dyr.

Polfarerne

“Det har lenge vært kjent blant eskimoer og arktiske reisende at inntak av isbjørnlever av mennesker og hunder forårsaker alvorlig sykdom. Det har også blitt rapportert at leveren til en bestemt sel (Phoca barbata) er giftig... Den svært høye mengden av vitamin A i leveren antydet at det kunne føre til hypervitaminose A hvis den spises i mer enn små mengder.”(R)

Dette har altså vært lenge kjent.

Den første polfareren verdt å nevne er Xavier Mertz.

Xavier Mertz (1882–1913) var en sveitsisk oppdagelsesreisende, fjellklatrer og skiløper som deltok i en australsk antarktisekspedisjon fra 1912–1913, ledet av “Douglas Mawson”.

Ekspedisjonen tok en tragisk vending da lagkameraten Mawson, den største sleden og flere hunder falt ned i en bresprekk, over 500 km fra basen.

Dette etterlot Mertz og Mawson med begrenset mat og ingen hundefôr.

For å overleve spiste dem de gjenværende hundene, inkludert leveren.

De opplevde grufulle symptomer som hårtap, tap av hud og vekt, depresjon og stae hudinfeksjoner.

En studie fra 1969 konkluderte med at mennene sannsynligvis led av akutt hypervitaminose A, noe som forverret Mertz’ helse og til slutt førte til hans død.

Gerrit de Veer var en annen polfarer som skrev i sin dagbok fra 1597, da de var i Nova Zemlye, at hans menn hadde blitt veldig syke etter å ha spist isbjørnlever.

Isbjørnlever ser ut til å være den leveren med høyest innhold av vitamin A, med hele 4500 – 9000 mcg per 100 g.

En annen sitat fra en studie: 

Sitat: «Det har lenge vært kjent at arktiske oppdagelsesreisende, etter å ha spist isbjørnlever, led av slapphet, hodepine, oppkast og, en dag senere, hudavskalling (19). Denne sykdommen, akutt hypervitaminose A, er nå kjent for å være forårsaket av de enorme mengdene vitamin A lagret i isbjørnlever… Dødelige tilfeller er sjeldne, men har blitt beskrevet (20). Kronisk hypervitaminose A kan eksistere i mange år uten å bli oppdaget (21), og kan til slutt føre til hepatocellulær skade og leverfibrose.«(R)

De understreker et viktig poeng; kronisk hypervitaminose A kan eksistetere i mange år uten å bli oppdaget, og vil føre til leverskade over tid. 

Et av de symptomene som nevnes her, som jeg ønsker at du legger merke til, og som dukker opp gang på gang igjen, er at vitamin A toksisitet er sterkt forbundet med HUDAVSKALLING (ekstrem tørr hud).

Til slutt i denne delen vil jeg også ta opp fenomenet “Piblotoq”; et atferdsmønster observert blant inuitter, som karakteriseres av paniske skrik, voldsom oppførsel og etterfølgende hukommelsestap.

Forskere har vært fascinert av dette fenomenet i årevis, uten noen konkret svar på hva det kommer av.

Denne studien legger frem en teori om at dette simpelthen er hypervitaminose A, grunnet inuittenes høye inntak av ting som lever, nyrer og fett fra arktiske dyr som sel og isbjørn.

Sitat: 

“Eksperimentelle og kliniske studier på ikke-menneskelige og menneskelige forsøkspersoner viser somatiske og atferdsmessige effekter av hypervitaminose A som i stor grad ligner mange av symptomene rapportert hos vestlige pasienter diagnostisert som hysteriske og hos inuitter som lider av pibloktoq. Inuittenes ernæring gir rikelige kilder til vitamin A og utgjør en sannsynlig årsak til hypervitaminose A hos enkelte individer gjennom inntak av lever, nyrer og fett fra arktiske fisk og pattedyr, hvor vitaminet ofte lagres i giftige mengder.(R)

Vitamin A toksisitet knyttes til en slags psykose, knyttet til voldsom oppførsel.

I kinesisk medisin, og mange andre medisinske retninger er sinne knyttet til svekket leverfunksjon.

La oss gå videre!

Bør du mate lever til husdyrene dine?

Det har blitt en trend å mate sine hunder og katter med dyrelever.

Er disse dyrene immune mot hypervitaminose A?

Jeg skal nå gå gjennom en rekke rapporter og studier, forklare hva de formidler og legge ved noen sitater.

Hypervitaminosis A-induced hepatic fibrosis in a cat

Denne rapporten beskriver et fascinerende tilfelle: en huskatt som utviklet fettlever og leverfibrose etter å ha blitt matet kun rå okselever. 

Resultatet? 

Kronisk leversykdom, skjelettpatologi.

Diagnosen? Hypervitaminose A.

Sitat: «KLINISK SAMMENDRAG: Vi rapporterer det første tilfellet av hepatiske stellatcellelipidose og leverfibrose hos en tamkatt som hadde blitt fôret med en diett basert på rå storfelever… Obduksjonsfunnene av kronisk leversykdom kombinert med osteopatologi støttet diagnosen hypervitaminose A.»

Misdannelse i skjelettet i kroppen, vil være en gjenganger.

Hypervitaminosis A in the cat: a case report and review of the literature

Et annet tilfelle ble rapportert, om en 9 år gammel kastrert huskatt som kom til sykehuset med et haltende venstre forbein.

Litt halting endte opp med å bli full lammelse i løpet av to måneder.

Stakkars pus hadde levd på hjemmelaget rå svinelever-diett.

Undersøkelse viste slapt forbein, nesten ingen muskler igjen, Horner’s Syndrom (en øyesykdom) og røntgen som viste en massiv beindannelse i ryggvirvelen.

Diagnosen? 

Hypervitaminose A – vitamin A-nivåer i blod som var tre ganger normalen. 

Da gourmetleveren ble droppet til fordel for vanlig hermetikk, begynte pus å komme seg. 

SEVERE RETARDATION OF GROWTH WITH RETENTION AND DISPLACEMENT OF INCISORS IN YOUNG CATS FED A DIET OF RAW SHEEP LIVER HIGH IN VITAMIN A

En annen studie testet effekten av to rå sauelever-dietter på kattunger. 

Den ene dietten hadde en balansert kalsium/fosfor-ratio, mens den andre hadde veldig høyt fosfor i forhold til kalsium.

Begge diettene inneholdt ekstremt høye mengder vitamin A, som førte til alvorlig toksisitet (veksthemming, skjelettskader og tannproblemer) og død innen 15 uker.

Hypervitaminosis A in a cat

I denne studien var det en 10-år gammel katt som levde livet på rå lever og ble dratt med til legen etter å ha vært slapp, hatt dårlig appetitt og gått ned i vekt i flere måneder.

Hodet og nakken hennes sto i en merkelig stiv posisjon, og veterinæren kjente en hard klump i halsområdet. 

Røntgenbilder viste at hun hadde fått beinvekster på nakke- og ryggvirvlene, brystbeinet og ribbeina.

Blodprøver avslørte skyhøye nivåer av vitamin A – faktisk hele 4 ganger over normalen!

Dessverre ble katten avlivet etter seks måneder.

Obduksjonen viste at beinene i nakken og øvre rygg var helt sammenvokste, og nye bein hadde vokst der det ikke skulle være bein.

Brystbeinet og ribbeina hadde også fått den samme skjebnen.

Sitat: “Basert på funnene i denne katten, bør hypervitaminose A mistenkes hos enhver syk katt som fôres med en diett som delvis eller helt består av rå lever.”

Hva er konklusjonen her? 

Vær forsiktig med å mate husdyret ditt RÅ LEVER.

Er fiskelever en god idé?

Torskeleverolje har jo vært en trend i noen år, med bla. “Weston A. Price”-bevegelsen i front.

En av salgspunktene til torskeleverolje er jo de høye nivåene av det vidunderlige, fettløselige vitamin A.

Jeg vil i den sammenhengen dra frem et sitat fra Mr Price selv, hvor han diskuterer de potensielt toksiske substansene i torskeleverolje:

“Begrensede studier ser ut til å ha blitt utført på naturen av giftige stoffer som kan være til stede i torskeleverolje. Disse er kjent hovedsakelig gjennom deres kliniske effekter, som kan være alvorlige og slående…

Jeg har ofte hatt mødre som har tatt opp dette spørsmålet med meg som et alvorlig ernæringsproblem for sine barn. De hadde ønsket å gjøre alt de kunne for barna sine og hadde i sine anstrengelser forsøkt å følge instruksjonene på flasken eller andre steder, som ofte innebar store doser torskeleverolje.

De har fortalt meg om vanskelighetene de hadde med å bekjempe barnas motvilje mot å bruke torskeleverolje, som delvis kan ha vært en selvbevarende reaksjon. Mange av barna ble rapportert å kaste opp oljen når den ble tvunget i dem. Siden det har blitt demonstrert at bare oljen som faktisk blir utnyttet bidrar til velværet til mennesker eller dyr, kan det lett tenkes at tvang til å innta et så giftig produkt kunne være svært skadelig.”(R)

Dette er det jeg tenker, og det kan være jeg er helt på jordet, men jeg tenker at barn er INTUITIVE skapninger.

Jeg mener at de har en sterkere kontakt med hva kroppen deres vil og ikke vil ha.

Når barn har sterk motvilje mot å innta noe, og i noen sammenhenger kaster det opp, hvis de får det tvunget i seg… Så er det mest sannsynlig ikke fordi dette er noe som er ekstremt sunt for dem.

Nå kan jeg ærlig si at jeg selv har den samme reaksjonen, når jeg dytter i meg en spiseskje torskeleverolje (blæ).

En annen sitat fra Weston A Price er hentet fra boka “Nourishin Traditions” (Side 391):

Torskeleverolje kan gis i moderate doser uten skade og med stor fordel. Imidlertid bør barnet sjelden få mer enn én teskje om dagen over lengre perioder, på grunn av de giftige effektene som ofte utvikler seg

Selv Weston anerkjenner at mer enn en teskje om dagen over lengre perioder kan føre til toksiske virkninger…

Kan det være fordi vitamin A akkumulerer i leveren, og på et tidspunkt fører til “kronisk hypervitaminose A”?

La oss da ta en titt på noen tilfeller som viser at folk har fått akutt hypervitaminose A ved å innta fiskelever av forskjellige typer.

Acute fish liver intoxication: report of three cases

En episode av akutt fiskeleverforgiftning ble observert hos tre menn etter å ha spist leveren til fisketypen “Cephalopholis boenak”. 

Symptomene inkluderte svimmelhet, hodepine, uklart syn, kvalme, oppkast, feber og hudavskalling.

En av pasientene hadde alvorlige symptomer som høy feber, smerter, blemmer på huden, samt senere hårtap og hudavskalling på hender og føtter. 

Sitat: “Symptomatologisk var det kliniske bildet hos disse pasientene sammenlignbart med akutt hypervitaminose A eller retinoidforgiftning. Gjennomsnittlig innhold av vitamin A i gruppersfisken (C. boenak) er høyt nok til å forårsake akutt vitamin A-forgiftning.

Acute vitamin A toxicity: A report of three paediatric cases

Denne rapporten beskriver tre tilfeller av forgiftning etter inntak av fiskelever:

  • En 23 måneder gammel kinesisk jente opplevde oppkast, irritabilitet, såre øyne og rød, flassende hud i ansiktet etter å ha spist fire biter fiskelever. Hennes bestefar hadde lignende symptomer.
  • En 11 år gammel kinesisk gutt hadde magesmerter, oppkast, hodepine, rødt flassende utslett, blemmer på fingre og tunge, samt prikking rundt munnen etter å ha spist fiskelever med familien.
  • En 14 år gammel kinesisk gutt fikk oppkast, alvorlig hodepine og såre, røde øyne 12 timer etter å ha spist 8–10 biter lever fra Hapuka-fisk. Hans mor og søsken hadde også lignende symptomer.

Ingestion of shark liver associated with pseudotumor cerebri due to acute hypervitaminosis A

En 25 år gammel, tilsynelatende frisk husmor ble brått innlagt på sykehus etter en uke med intens hodepine, oppkast og dobbeltsyn – alt etter å ha spist kokt hailever. 

Hele familien, som spiste det samme måltidet, ble også syke.

De klarte seg med symptomatisk behandling på det lokale sykehuset. 

Hva var diagnosen legen gav dem? 

Akutt hypervitaminose A, grunnet inntak av hailever.

Vitamin A intoxication from reef fish liver consumption in Bermuda

På Bermuda ble tre alvorlige tilfeller av vitamin A-forgiftning rapportert blant fiskere som spiste lever fra revfisk.

Analyser av 35 fiskelever fra syv ulike arter avdekket svært høye konsentrasjoner av vitamin A, også hos ikke-kjøttetende arter.

Forskerne understreker at spesielt gravide kvinner bør advares om denne potensielle helserisikoen.

Hva med kylling- og Okselever da?

Okselever er kanskje den mest populære i disse dager, med frysetørkede okseleverkapsler vidt tilgjengelig.

Det er jo, av en eller annen merkelig grunn, så mange som IKKE liker å spise lever… Så da funker det fint å ta dem som kapsler.

Kyllinglever er kanskje på andre plass av popularitet, så jeg inkluderte den med okselever.

Men er det noen tilfeller hvor folk har fått akutt hypervitaminose A, av å spise okse- eller kyllinglever?

Oh Yes!

Chronic vitamin A intoxication in infants fed chicken liver

Tvillingjenter fikk daglig 120 g kyllinglever i fire måneder.

De opplevde irritabilitet, oppkast og hevede fontaneller (bindevev mellom knoklene i spedbarn). 

En CT-skanning avslørte forstørrede hjerneventrikler hos begge jentene og utvidede subaraknoide rom hos den ene.

I tillegg var A-vitaminverdiene i plasma skyhøye!

Diagnose? Hypervitaminose A!

Severe hypervitaminosis A in siblings: evidence of variable tolerance to retinol intake

Studien handler om to brødre med kronisk hypervitaminose A, sannsynligvis på grunn av høyt inntak av kyllingleverpostei med svært høyt innhold av vitamin A (126 mcg/g). 

Den eldste broren fikk alvorlige symptomer som dessverre endte med dødsfall (Ja, han døde av å spise for mye lever), mens den yngre broren viste lignende tegn. 

Selv med en streng begrensning av vitamin A i kosten, hadde den yngre broren svært høye nivåer av retinylestere (en type vitamin A) i blodet i flere år etter.

Det kan altså ta LANG tid før kroppen klarer å kvitte seg med overflødig vitamin A, etter det har akkumulert.

Dette er alvorlige saker!

Hepatic and dermatologic manifestations of chronic hypervitaminosis A in adults. Report of two cases

Denne rapporten tar for seg to tilfeller av to voksne som har fått hypervitaminose A, ved å jevnlig innta okselever.

Den ene pasienten utviklet levercirrhose (sterk skade på lever).

Sitat: «Hepatisk cirrhose utviklet seg som en manifestasjon av vitamin A-toksisitet hos en av pasientene; dette ser ut til å være det første rapporterte tilfellet av kronisk hypervitaminose A hos en voksen forårsaket av langvarig og hyppig inntak av okselever.«

Liver lover’s headache: pseudotumor cerebri and vitamin A intoxication

Dette er en studie som viser en sammenheng mellom vitamin A inntak og PTC.

PTC, også kjent som «idiopatisk intakranial hypertensjon», er en tilstand som karakteriserer et økt trykk i hodet, som ofte skaper en sterk hodepine.

Det er en tilstand som ofte rammer unge, overvektige kvinner.

Hele 30–50 % av de 50 PTC-pasientene i denne studien led av hypervitaminose A (for høye nivåer av vitamin A i blod).

Fem av pasientene spiste regelmessig store mengder lever.

Disse fem pasientene inntok opp til 341,000 IU vitamin A per dag, langt over den anbefalte mengden på 4,000–5,000 IU.

Sitat: “Dietetiske estimater av daglig inntak av vitamin A hos de fem pasientene var 60 000 IU, 64 000 IU, 70 000 IU, 87 000 IU og 341 000 IU.

[Health risks related to high content of vitamin A in liver]

I Finland opplyser de om farene ved å spise lever, og anbefaler gravide kvinner og barn å ikke spise lever i det hele tatt.

Sitat: «De finske helsemyndighetene har gitt anbefalinger om redusert bruk av lever og matvarer som inneholder lever for å unngå overdosering av vitamin A og tilhørende helsefarer. Blant annet anbefales gravide kvinner og barn å avstå helt fra å konsumere lever og leverprodukter.»

Jeg tror de er inne på noe…

Intake of vitamin A from liver foods among Finnish 1-, 3- and 6-year old children

En annen risikovurdering fra de finske myndighetene viser at langvarig konsum av lever kan dytte inntaket av retinoider (vitamin A) langt over trygge nivåer for barn. 

Én porsjon holder seg under den øvre tolerable grensen. 

Men når lever blir en fast del av ukemenyen, kan det over tid føre til et overskudd av retinoider som ikke er så bra.

Leveren; et lager for giftstoffer?

En interessant faktum; «fettlever» er karakterisert av gule fettflekker. Vet du hva annet som er gult? Du gjettet riktig. Vitamin A (tenk betakaroten og den kraftige gul/oransje fargen det gir).

Som jeg har nevnt tidligere i artikkelen, så fungerer leveren som et lager for giftstoffer.

Det vil si at når leveren får for mange giftstoffer å håndtere på en gang, vil den kunne lagre en del giftstoffer bort i fett (fettlever anyone?).

Dette er for å beskytte kroppen, slik at disse giftstoffene ikke kommer inn i blodbanen.

Så da er spørsmålet; finnes det studier som viser at dyrelevre har høye nivåer av ulike toksiner i seg?

Arsenic Speciation and Accumulation in Selected Organs after Oral Administration of Rice Extracts in Wistar Rats

Denne studien undersøkte opphopning av arsen i et par forskjellige organer hos rotter etter 28 dagers gjentatt oral administrasjon av polert eller upolert ris, samt kontrollstoffene natriumarsenitt og dimetylarsinsyre (DMA).

I alle grupper var total arsenkonsentrasjon høyest i nyrene (1,54-1,90 mg/kg), deretter leveren (0,85-1,52 mg/kg).

Det akkumulerte med andre ord i størst grad i nyrene og leveren.

Studien konkluderte med at gjentatt administrasjon av arsenforurenset ris i 28 dager ikke førte til betydelig arsenopphopning i dyrenes organer.

Dette var dog kun i 28 dager, så det er ikke rart at det ikke var en signifikant økning.

Men hvis man snakker om 10-20-30-40 år med jevnt inntak…

Vi går videre!

Cadmium, lead, and mercury exposure assessment among croatian consumers of free-living game

Studien estimerte kostholdseksponering for kadmium, bly og kvikksølv fra viltkjøtt (hjort, rådyr, villsvin og bjørn) og for kvikksølv fra småvilt (fasan og hare) jaktet i Kroatia mellom 1990 og 2012.

Mange lever- og nyreprøver oversteg de lovlige grensene for kadmium og bly (2-99 % for kadmium og 1-82 % for bly). 

De understreker at inntaket av innmat fra visse viltarter bør holdes så lavt som mulig, særlig for barn, gravide og ammende kvinner som bør unngå slik mat helt.

Spesielt lever fra vilt kan være en betydelig kilde til kadmium og kan utgjøre en toksikologisk bekymring ved hyppig konsum.

Hepatic aluminum accumulation in children on total parenteral nutrition

Fem barn som fikk langvarig total parenteral ernæring (TPN), en behandling man får hvis man er underernært, gjennomgikk leverbiopsier på grunn av kolestase og unormale leverprøver.

Resultatene viste moderate til alvorlige histologiske forandringer og betydelig forhøyet aluminiuminnhold i leveren.

Hvorfor viser det høye nivåer av aliminium i leveren til disse barna?

Vel, de har på mystisk vis fått i seg aliminium, også har det akkumulert i leveren fordi leveren prøver å beskytte resten av kroppen!

Health Risk Assessment of Exposure to Heavy Metals from Sheep Meat and Offal in Kuwait

I denne studien tok de prøver av musklene, leveren og nyrene til 200 sau ved slakterier i Kuwait, som ble analysert for konsentrasjoner av tungmetallene kvikksølv , arsen, bly, kadmium og krom.

Disse metallene ble påvist i alle (100 %) undersøkte prøver; høyere konsentrasjoner ble funnet i nyre, etterfulgt av lever og muskel.

Konsentrasjonene for Hg, As, Pb og Cd overskred de maksimale tillatte grenseverdiene satt av internasjonale mattilsyn.

Lead in pet foods and processed organ meats. A human problem?

Forskning viser at hermetisk dyremat inneholder betydelige mengder bly, noe som er bekymringsfullt siden det er påstått at noen av disse produktene også brukes til menneskelig konsum.

Blyinnholdet i hermetisk hunde- og kattemat varierer mellom 0,9 og 7 ppm, og inntak av 170 gram kan gi opptil 0,95 mg bly.

De understreker at dette stammer sannsynligvis fra organkjøtt som brukes i produksjonen.

Blyinnholdet i leverpostei varierer mellom 1,6 og 7,6 ppm.

Cadmium, lead, and chromium in large game: a local-scale exposure assessment for hunters consuming meat and liver of wild boar

En studie ble gjennomført for å vurdere eksponering av jegere og deres husholdninger (både voksne og barn) som spiser kjøtt og innmat fra villsvin i Viterbo-provinsen i Italia.

Kadmiumnivåene og blynivåene i villsvinlever og kjøtt var generelt på linje med eller lavere enn verdier rapportert i andre studier, men noen prøver overskred EU-grensene for husdyr.

Kromnivåene tyder på en moderat miljøbelastning.

Konsum av villsvinprodukter, spesielt lever, bidrar betydelig til eksponering for kadmium og bly, særlig for barn i jegerhusholdninger.

Denne studien anbefaler derfor å minimere konsum av lever fra viltdyr, spesielt for barn.

Content of total aflatoxin, lead, and cadmium in the bovine meat and edible offal: study of their human dietary intake, health risk assessment, and molecular biomarkers

Denne studien undersøkte restinnhold av total aflatoksiner (AFT – et giftstoff produsert av muggsopp), bly og kadmium i spiselige vev fra storfe oppdrettet i Al-Ahsa, Saudi-Arabia.

Resultatene viste at leveren hadde høyest innhold av AFT, mens muskler ikke inneholdt AFT.

De understreker at konsum av lever og nyrer utgjorde den største kilden til eksponering for AFT, bly og kadmium, noe som kan utgjøre en helserisiko, spesielt for barn.

Blir du utsatt for giftstoffer fra mugg, vil dette også akkumulere i leveren din og andre dyr som måtte bli utsatt for det…

Dioxins (PCDD/Fs) and PCBs in offal: occurrence and dietary exposure

Denne studien undersøker forekomsten av forurensninger som dioksiner og polyklorerte bifenyler (PCB) – også kjent som “forever chemicals” –  i innmat.

Analysen dekker 173 prøver av innmat fra blant annet lam, okse, hjort og gris, inkludert lever, nyrer, tunge, hjerte og produkter som pâté, haggis, tripe og blodpudding.

Resultatene viser at lever har høyest konsentrasjoner av giftstoffer.

Innmatprodukter hadde generelt lavere nivåer, sannsynligvis på grunn av prosessering eller utvanning.

Nesten halvparten av lammeleverprøvene overskred EUs grenseverdi på 6 ng/kg fettvekt, mens hjortelever, som ikke reguleres av EU, ofte hadde høyere nivåer.

Change in levels of persistent organic pollutants in human plasma after consumption of a traditional northern Norwegian fish dish—Mølje (cod, cod liver, cod liver oil and hard roe)

I denne studien så de på hva som skjer i blodet, etter man har spist en porsjon “Mølje”.

Den klassiske, nordnorske retten, kombinerer kokt torsk, torskelever og rogn.

Før de beskriver studien understreker de bare at torskelever inneholder høye mengder “persistente organiske forurensninger”.

Sitat: 

“Leveren til torsken er rik på lipider, og nivåene av persistente organiske forurensninger (POP-er) er relativt høye.

En gruppe på 33 deltakere ble fulgt tett med blodprøver samlet før måltidet, samt 4 timer, 12 timer og 5 dager etterpå.

Etter bare 4 timer så de at nivåene av POPs økte i blodet.

Det vil si at disse giftstoffene kom fra måltidet de nettopp spiste; mølje!

Konklusjon

Vi VET at vitamin A i høye doser er giftig.

Vi VET nå at både husdyr og mennesker har blitt utrolig syke, og i verste fall DØDD av å spise lever, og at dette trolig er grunnet en akutt overdose av vitamin A.

Vi vet at vitamin A akkumulerer i leveren og at det kan ta lang tid før leveren klarer å kvitte seg med denne vitamin A’en, selv om man slutter å spise lever.

Vi vet også at det akkumulerer giftstoffer av alle forskjellige typer; tungmetaller, miljøgifter og muggstoffer, i leveren.

Spørsmålet er da hvor mye lever er for mye, og er risikoen ved å spise lever verdt belønningen?

Vil fordelene av næringsstoffene kansellere ut ulempen til giftstoffene?

Basert på min egen forskning og erfaring, er det til mye større nytte å kutte ned giftstoffene, hvis man ønsker å gjøre seg selv frisk fra kronisk sykdom.

Det er giftstoffene som ødelegger vevet i kroppen, og fører til dysfunksjon av organismen (altså det vi kaller “sykdom”).

Hvordan du kan hjelpe leveren med å avgifte, slik at kroppen din endelig kan fokusere på å regenerere sitt vev, og opprettholde optimal funksjon, lærer jeg bort i mitt kurs LEVERFIX.

Mer informasjon om det finner du her.

Takk for nå!

Del innlegg

Keto diett ekspert

Trym W. Syversen

En verdig motstander av det ukjente, helseblogger, KETO-geek og livsstilsfilosof.

Smørjesus

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar