Kollagen har blitt en stor trend innen helse og kosthold, og med god grunn!
La meg gi dere en liten innføring.
Kollagen er det «strukturelle» proteinet kroppen din bruker til å lage hud, hår, negler, vev, ben, ledd, og sener.
Det er det proteinet du har mest av i kroppen din(rundt 1/3).
Visste du at når du blir eldre produserer kroppen din mindre og mindre kollagen?
Når du har fylt 25 reduseres kollagen-produksjonen med ca 1% for hvert år.
Det er derfor vi får symptomene; benskjørhet, pistrete hår og rynkete hud når vi blir eldre(r).
Stress
Kollagen er et protein som er bygd opp av mange av de samme amino-syrene som kroppen bruker til å produsere stresshormonet; kortisol med(r).
Ettersom kortisol blir brukt til det kroppen ser på som en «liv/død» situasjon vil kroppen prioritere produksjonen av kortisol over kollagen.
Kroppen prioriterer å overleve en potensiell trussel over å ha myk og fuktig hud.
Dette er også grunnen til at man sier at stress øker aldringsprosessen.
Så hvorfor trenger vi å få i oss mer kollagen?
Kollagen er viktig for mange ting:
Sunne ledd
Kollagen gir deg sterkere ledd, som gjør dem mindre utsatt for skade.
Hvis du trener mye, vil dette slite på kollagenet. Har du en mangel på kollagen er du mer utsatt for skade.
Et studie med 147 atleter viste at de som tok et kollagen supplement hadde en ekstrem reduksjon i ledd-smerter(r).
Hud
Huden din består hovedsakelig av kollagen.
Grunnen til at man får rynker og tørr hud er fordi kroppen produserer mindre kollagen når man blir eldre.
Et dobbel-blindt studie viste at det var en 25-30% reduksjon av rynker etter 60 med supplementering av kollagen(r, r).
Fordøyelse
Tarmveggen din er i stor grad bygd opp av kollagen(r).
Det er en tynn vegg som består av kun ett lag med celler og i dagens samfunn er tarmen under angrep hele tiden.
Den jobber standhaftig med å regenerere en sunn tarmvegg, men hvis den tar mer skade enn den klarer å reparere er det sannsynlig at det kan oppstå en rift.
Dette kalles for «lekk-tarm» og kan by på store problemer.
Da kan det lekke ufordøyde matpartikler eller andre ubudne gjester inn i det «interne» miljøet i kroppen din.
Dette er slik bla. auto-immun sykdommer kan oppstå(r).
Ved å få i seg nok kollagen gir du tarmen din de rette byggesteinene den trenger for å kunne stå i mot trusler fra det du får i deg.
Søvn
Det har også vist å hjelpe deg å sove bedre.
Dette er mest sannsynlig fordi det inneholder mye av amino-syren «glycin».
Et inntak av et par gram glycin før du legger deg har vist å øke søvnkvaliteten betraktelig(r, r)
Listen fortsetter:
Forskning tyder på at inntak av gelatin/kollagen kan hjelpe til med vekttap(r), kontrollere blodsukker(r), øke kognitiv og mental helse(r), sakne veksten av visse krefttyper(r) m.m.
Så hvordan kan du introdusere mer kollagen inn i kosten din?
Beinkraft
Et kylling- eller oksebein er bygd opp av de samme byggesteinene vi bruker til å bygge våre bein(kollagen), så ved å lage kraft får vi benyttet oss av all den gode næringen som befinner seg i beinet.
Det du gjør når du lager kraft er å sakte bryte ned bindingene i beinet, slik at næringen kan flyte ut i vannet.
Når kollagen blir brutt ned under varme på denne måten blir det til «gelatin».
Gelatin er en nedbrutt form for kollagen, og er det som brukes av kroppen vår for å produsere kollagen.
Det er det som gir kraften geléform når den kjøles ned.
Denne gjenglemte delen av vår matkultur er min favorittmåte å få i meg mer gelatin på.
Les mer om hvordan du lager din egen bein-kraft her.
Kollagen/Gelatin supplement
Hvis man vil sikre at man får i seg nok kollagen kan man ta et supplement.
Jeg anbefaler i så fall dette.
Dette er «hydrolisert kollagen» som er en nedbrutt form for kollagen.
Dette gjør den mer biotilgjengelig, slik at det faktisk blir absorbert.
Dette produktet er også kollagen fra gress-fora kyr, som har mye å si på kvaliteten.
Det er smakløst og perfekt å putte i smoothien eller smørkaffen din.
Du kan også kjøpe gelatin pulver.
Dette kan du lage gode desserter og godteri av slik som denne.
Det kan også være en fin ingrediens å ha i sauser for å gjøre dem tykkere.
La meg forresten klargjøre hvis du ble usikker på hva du skal velge; «hydrolisert kollagen» og gelatin er mer eller mindre samme ting, og spiller samme funksjon.
De er begge en nedbrutt form for kollagen som kroppen vår da kan bruke til å produsere nytt kollagen.
Vitamin C
Hvis du ønsker å få mest ut av kollagen inntaket ditt, pass på å spis nok vitamin C rik mat, som brokkoli, rosenkål og spinat.
Vitamin C spiller nemlig en viktig rolle i kollagen-produksjonen i kroppen din(r).
3 kommentarer om “Kollagen; hvorfor du trenger mer av det!”
Kollagen, som all annen protein, blir jo brutt ned til aminosyrer or deretter tatt opp av kroppen, og brukt der det trengs. Kropper kan jo ikke ta opp kollagen direkte.
Eller er det noe jeg missforstår?
Jo, det har du helt rett i. Dette er et ganske gammelt innlegg, som jeg nå ser har behov for oppdatering! Men det handler om mengden av spesifikke aminosyrer du får i f.eks et kollagenprotein fremfor et annet protein. Kollagen inneholder mye glysin og glysin er en aminosyre som er viktig for å kunne bygge bla. kollagen. Hvis man får for mye metionin, som er funnet i mye muskelkjøtt i fht glysin kan dette ha negative helsekonsekvenser. Derfor er det viktig å få i seg nok kollagen 🙂
Skjønner. Ellers veldig bra side 🙂 Mye interessant lesing!