Hvem er Smørjesus?

Mitt navn er Trym Westbye Syversen og jeg er en ivrig livsstilsveileder med en enorm lidenskap for helse og hva det vil si å leve et godt liv. Hvordan denne lidenskapen oppstod er en interessant historie.

Det startet med KETO…

Jeg forstod i 2016, etter å ha implementert et ketogent kosthold inn i mitt liv at det vi spiser har en sterk påvirkning på vår mentale helse og opplevelse av livet.

Jeg begynte å utforske ideen «hva annet kan jeg endre i mitt liv som optimaliserer min opplevelse av verden»?

Dette har tatt meg ned mange kaninhull og i en periode på 3-4 år forsket jeg på det jeg kom over innenfor den alternative verdenen av helse; pusting, meditasjon, mentaltrening, kampsport, isbading, badstue, langtidsfasting, periodisk fasting, høy intensitetstrening, hvor jeg brukte meg selv som prøvekanin.

Jeg studerte ett år med ernæring før jeg innså at det jeg blir lært på universitetet er utdatert og dogmatisk. De følger en oppskrift som jeg personlig mener for lengst har blitt motbevist, i det minste sterkt utfordret. Jeg bestemte meg for at med min nysgjerrighet og iver, og med tilgjengeligheten av informasjon i tiden vi lever i at jeg kunne fortsette lære fint på egenhånd, og studere det jeg selv fant interessant.

En del av denne studeringen har vært å starte denne bloggen. Med en idé om at man virkelig ikke forstår noe før man klarer å forklare det på en lett forståelig måte, tenkte jeg at jeg skulle slå to fluer i en smekk; forstå meg på kompliserte temaer og; lære det videre

Da jeg traff VEGGEN

Etter 4 år med streng keto, mye fasting, høyintensitetstrening og isbading gikk jeg på veggen. Jeg var dypt deprimert og utmattet i ett års tid før jeg begynte å klatre meg ut av det.

Jeg innså at det var en viktig del av biologien jeg hadde oversett; sammenhengen mellom stress, stoffskifte og blodsukker. Karbohydrater er en ekstremt viktig del av en optimal helse! Dette var det biologen Ray Peat og miljøet som studerer hans teorier, som åpnet mine øyne for.

En endring av perspektiv…

Det var en tung prosess å innse, ettersom jeg hadde bygd hele mitt liv rundt ideen om at karbohydrater var fienden og nå fikk jeg vite at dette var årsaken til mitt fall.

Jaja, det viser i det minste at jeg er villig til å endre mitt perspektiv, noe som jeg ser på som en verdifull ferdighet.

Så hvorfor er karbohydrater så viktig?

Viktigheten av karbohydrater

Karbohydrater er signalet til kroppen om at den har ressursene tilgjengelig til å kjøre systemet i fullgir, eller sagt på en annen måte; ha en høy metabolisme/stoffskifte/forbrenning (Jeg bruker disse begrepene om hverandre, ettersom de beskriver samme ting).

Når systemet kjører i fullgir betyr det at cellene våre fungerer optimalt, og kroppen har mulighet til å benytte seg av «høyere funksjoner» som kognitiv funksjon, fertilitet og godt humør!

Stress er det motsatte signalet. Stress er signalet til kroppen om at den befinner seg i et miljø hvor ressurser ikke er tilstrekkelig, og må derfor tilkalle stresshormonene(kortisol, adrenalin, aldosteron, østrogen, serotonin++) for å hjelpe til.

STRESS = LAV METABOLISME = SYKDOM

Disse stresshormonene vil over tid skru ned metabolismen, fordi signalet er jo at ressurser ikke er tilgjengelig. Kroppen går da inn i en slags «overlevelsesmodus» hvor den konserverer energien den bruker til de mer livsviktige prosessene, som betyr at den skrur ned mengden energi den bruker til de mer «høyere funksjoner»; fertilitet, godt humør osv.

Dette kan skape en ond sirkel hvor kroppen nærmest blir «fanget» i en kronisk stress/lav forbrenningstilstand som fører til sykdomssymptomer.

Ettersom jeg hadde befunnet meg i et miljø i fire år hvor jeg så og si ikke spiste karbohydrater, i tillegg til at jeg økte kroppens behov for ressurser hadde jeg kjørt metabolismen min ned i grøfta. Dette var roten til tilstanden jeg befant meg i.

Etter å ha implementert verktøy for å øke metabolismen min har jeg blitt frisk og har en mye større toleranse for stress enn jeg hadde tidligere. Nå er jeg igjen klar for å lære videre det jeg selv har lært, og hjelpe folk med å ta tak i sin helse.

Slik som Ray Peat sier det så fint; «The key idea is to increase the metabolic rate, and there are plenty of ways to do it».

Har du lav forbrenning?

Hvis du mistenker at du kan ha lav forbrenning, ta kontakt så kan vi ta en gratiskonsultasjon.

Les mer om hvordan du kan avdekke selv om du har lav forbrenning i innlegget mitt «Lavt stoffskifte: Den uventede lidelsen».

Siste innlegg