Min absolutte favoritt.
Veldig keto-vennlig og mer eller mindre Carnivore vennlig.
Perfekt saus til kjøtt med eller uten grønnsaker.
Jeg har siden jeg var en liten gutt brukt pose-blandingen, men i det siste bestemte jeg meg for å mestre kunsten av å lage den fra bunnen av.
Det er nemlig ikke så lett som andre sauser.
Her er det nemlig emulgering inne i bildet, og trer du feil vil sausen skille seg og bli ødelagt.
Jeg vil bare advare deg med en gang; du kommer mest sannsynlig på et eller annet tidspunkt feile.
Men det går bra!
Det er en del av prosessen; da er det bare å plukke opp vispen og prøve igjen.
Vær modig, tapre kokk
Ingredienser (2-3 personer)
150g meierismør
1 sjalottløk (finhakket)
1 ts estragon
2 ss eplecider-/Hvitvinseddik
2 ss vann
3 eggeplommer
Salt og pepper til smak
Slik går du frem
Sleng en ss smør i en kasserolle og tilsett løken når det har smeltet.
La løken frese i ca ett minutt på middelsvarme og tilsett så estragon, vann og eddik og la det koke til ca halvparten er igjen.
Legg blandingen i en skål så lenge.
Smelt smøret i kasserollen på lav varme.
Når løkblandingen er nedkjølt, tilsett eggeplommene og bland det sammen i metallbollen.
NÅ starter den utfordrende delen; Vannbadet.
Fyll noen cm med vann i en kjele som er sånn passe stor, slik at metalbollen ikke treffer vannet.
Dette er viktig for å kontrollere varmen slik at ikke bollen blir for varm; hvis den blir for varm er det større sannsynlighet for at sausen skiller seg.
Varm opp vannet i kjelen, og ta den av platen.
Sett metalbollen med egg og løkblandingen over kjelen mens du visper kontinuerlig.
Du varmer denne eggeblandingen skånsomt, og du kan gjøre dette i kanskje 15-20 sekunder før du begynner å tilsette smøret.
Tilsett smøret i en tynn stråle mens du fortsetter å vispe.
Når sausen begynner å tykne og smøret er ferdig blandet inn; fjern bollen fra platen og VIPS du har laget hjemmelaget bérnaise!
Hvis den skiller seg, og du ikke klarer å få den til å tykne etter noen minutter med visping; varm opp vannet i kjelen igjen, ta den av platen og prøv igjen.
Hvis du driter deg ut vil det fortsatt smake godt, og du vil ha en større sannsynlighet for å få det til neste gang! 🙂
Server den til kjøttstykket ditt; Biff og Bérnaise slår aldri feil!
En kommentar om “Hjemmelaget Bérnaisesaus”
Dette er veldig enkelt og vannbad er heilt unødvendig. Berre ta panna av flammen når du start med egg og flytt den av og på etter behov. Så snart det er litt smør innblanda skal det mykje til for å gå galt.